ТРЕТИ ВЕСЕЛ КАРНАВАЛ В БИБЛИОТЕКАТА

Днес екипът на Регионална библиотека „Партений Павлович”, четящите деца на Силистра и техните родители, отпразнуваха заедно, за трета поредна година, Весел библиотечен карнавал и отбелязаха края на красивото и пълно с емоции детско „Лято в библиотеката”. Тази година карнавалът беше посветен на българския приказен разказвач Ран Босилек и носеше името на неговите весели и палави „Патиланци”.

Г-жа Даниела Недялкова – директор на Регионалната библиотека, поздрави малките приятели на библиотеката с Празника и със започващата учебна година и им пожела много успехи, много шестици и много усмивки. Тя призова децата да бъдат все така добри приятели на библиотеката и четенето, защото „с всеки книжен герой могат да преживеят приключения; във всяка книга могат да открият приятел или герой, комуто да подражават в добрите дела; могат да преживеят шеметни космически саги и да разгадаят тайните на черните дупки; да се гмурнат на „хиляди левги под водата”, да надникнат безстрашно във действащи вулкани, да се телепортират в миналото и да променят бъдещето!”

Веселият карнавал продължи с празнични литературни игри и завърши със сладки лакомства. Защото четенето винаги е Празник!

ЛЯТНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ В ДИНОЛАНДИЯ
АРТ МИСИЯ ДИНОЗАВЪР

Регионална библиотека "Партений Павлович" и Фондация "Приятели на България" организираха за трета поредна година арт пленер „Мисия Динозавър”. Двудневният празник събра над 400 деца във вълшебната страна на Динозаврите.

В изнесената крайбрежна читалня  на Регионална библиотека „Партений Павлович”, библиотекарите представиха  илюстрованите енциклопедии и 3D-издания на библиотеката, които се превърнаха в любопитен източник на знания.

Децата честитиха рождения ден на своя приятел, динозавъра „ВЕЛКО ХУБАВЕЛКО”. Атрактивният  макет от вида „Велосираптор” е създаден от екипа на фондация „Приятели на България” в неговият естествен размер 3 х 2 метра. Това е единственият по рода си в страната подобен природонаучен експонат в Библиотека.

В дните на първия пленер, проведен през 2016 г., децата кръстиха чаровния силистренски динозавър с името „ВЕЛКО ХУБАВЕЛКО”. Името му съдържа в себе си определението за биологическия вид, в съчетание с приказно фолклорното звучене „ХУБАВЕЛКО”. Така децата, добавиха личната си симпатия към атрактивно - забавния динозавър. Сега ВЕЛКО ХУБАВЕЛКО, живее щастливо в Силистренската библиотека и целогодишно вежливо посреща и изпраща читателите.

На 2-ри и 3-ти август 2018 година организаторите подготвиха креативни и разнообразни ателиета „ДИНО”.  Децата развихриха въображението и таланта си. Тяхното цялостно творчество беше високо оценено и наградено.

В Ателие „едно” малките и големи участници оцветяваха гипсови динозавърски фигурки, които отнесоха у дома си. Ателие „две” беше за изработване на плочки фосил яйце с изображение на   динозавърче; „третото” ателие за детско фейс и боди-арт, „четвъртото” за декорация на динозаври с помощта на мозайка и брокат; „пето” за оцветяване, рисуване и украса на динозаври, чрез различни техники. В „Шесто” ателие имаше рисунки на динозавърчета върху асфалт, с цветен тебешир по шаблон, а „седмо” събра „ТЪРСАЧИ НА СЪКРОВИЩА”, които с помощта на металотърсач откриваха заровени в пясъка тайни.

Новите ателиета предложиха на децата сглобяване на дървени макети на динозавър от „3-D ПЪЗЕЛ”; къпане на динозаври с доцелни „ВОДНИ БАЛОНИ”; състезание за най-голямо яйце от сапунено-въздушен балон. Сръчност, упоритост и сила с чук изискваше „ИЗРАВЯНЕ” на динозавър от фосил яйце, а децата победители получиха като награда книжки за динозаврите. Най-посещаваните атракции с най-дълги опашки, бяха ателиетата „Търсачи на съкровища” и „Фейс и боди-арт”.

Бурни аплодисменти посрещнаха неочакваната поява на жив ДИНОЗАВЪРЧО. Веселата надуваема двуметрова фигура в костюм, беше като току-що излязла от анимационен филм.

Новият приятел на децата предизвика възхитени усмивки за Хип-хоп уменията си и разлистваните странички на „авто биографичните” си книжки. Дефилето си по алеите на парка ДИНОЗАВЪРЧО придружи със смях и сълзи, ръкостискания, настъпване на джапанки, подръпване на опашката и десетки забавни закачки.

Някои гости от САЩ сравниха впечатленията си от силистренската Диноландия с идеята на Уолт Дисни за увеселителния парк, но отдадоха предпочитанията си за родния арт пленер, който с тематичната си насоченост и многоаспектност не само забавлява, а и обогатява знанията на децата чрез игра. Поздравленията за екипите на организаторите от Регионална библиотека "Партений Павлович" и Фондация "Приятели на България" бяха искрени, усмихнати и с благодарност за огромните усилия, стройна организация, грижа за децата и творческа креативност.

Малките, големи и още по-големи участници от два континента се снимаха за спомен не само с ВЕЛКО ХУБАВЕЛКО, а и с ДИНОЗАВЪРЧО, като предложиха различни имена – ДИНО, ДИНКО, АРЧО/АРЧИ …

Така всред многото веселие, забави и смях нашето библиотечно арт приключение в страната на Динозаврите, остави поредния си щастлив спомен в детските сърца и умове.  

181 години от рождението на Васил Левски
ПАМЕТНИЦИ И ПАМЕТНИ МЕСТА В СИЛИСТРЕНСКА ОБЛАСТ, СВЪРЗАНИ С АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ


Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостолът на свободата, е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Според някои източници прозвището Левски Апостола получава още по време на неговото учителстване в Добруджа.
През 1867 г., източно от Тутракан, от Румъния преминава четата на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски. Смята се, че и през същата година Левски посещава и Силистра. В силистренския алманах на Никола Макариополски, издаден през 1899 г. в печатницата на Димитър Иванов, се съобщава, че Левски се среща с известния силистренски възрожденски деец Гено Чолаков в гр. Варна. По негова покана Апостола пребивава четири дни в гр. Силистра. Там е нает като учител и певец в местна църква. Прехвърлен е в Румъния край дунавското село Ветрен от лодкаря Велико Скуртолов, един от бъдещите добруджански опълченци през Освободителната руско-турска война. Същото се потвърждава и в биографията на Г. Чолаков, писана през 1903 г. вероятно от Н. Макариополски (тогава Гено Чолаков е бил още жив - на 70 г.).
В своите спомени внукът на Гено Чолаков - Александър Христов, разказва за тайник в къщата на този възрожденец, в който Левски се укривал от преследването на турците. Бременната жена на Г. Чолаков много хитро била използвана за прикритие. Тя предотвратила претърсване на една от стаите на къщата, в която се укривал Левски, инсценирайки умело родилни болки. Вторият период от пребиваването на В. Левски в Добруджа обхваща един от най-важните етапи на неговата дейност и вътрешната революционна организация; 1871-72 г. Сведенията за този период са оскъдни, недостатъчно осветени и почти неизвестни на обществото. Според легендите къщите на възрожденеца Гено Чолаков в центъра на Силистра и на Велико Скуртолов в с. Ветрен са местата в тоя край, където се е крил Левски. Той е идвал в града три пъти.
Силистренецът Павел Метеоров е един от малцината български скулптори, изваяли фигурата на Левски. За това разбираме от писмо с дата 26 май 1963 г., с което той уведомява тогавашния Градски народен съвет”: „Аз си позволих да сътворя един Левски – мощен, силен и тържествен, един-единствен бюст из цялата Родина и съм си позволил да го третирам не с черно палто и с черна връзка като келнер, а със своето революционно облекло”. За съжаление, по идеологически или други причини, проектът му остава нереализиран, още повече, че образът на Левски е представен по оригинален начин, незастъпен досега от други български художници и скулптори.
Първият реализиран паметен знак за Левски на територията на днешната Силистренска област е изработен през 1959 г. до с. Дунавец, Тутраканско, където на 28 април 1867 г., Левски стъпва на добруджанска земя като знаменосец в четата на Панайот Хитов.
През 1968 г. е издигнат и бюст-паметник на Левски в центъра на гр. Тутракан.
Два негови паметника са издигнати и в Дулово – единият, в центъра на града, а другият – в средното общообразователно училище, на което той е патрон.
През 1973 г., в Силистра, на мястото, където е била къщата на сподвижника на Левски, Гено Чолаков и където се предполага, че е отсядал Левски през 1869 г., е поставена паметна плоча, а също и с. Ветрен, на къщата на Велико Скуртолов.
Интересен и малко известен факт е, че паметник на Левски е имало и в двора на Бирената фабрика /където днес е ТЕМАКС/. Той е бил дело на калипетренеца Ангел Тодоров Георгиев, работен от него 15 г. Паметникът е бил, висок 3 м., представял е Левски в цял ръст и бил с надпис: "На думи да не гледаш, а на работа". Имало и снимка на паметника, както и на други скулптури от същия автор в двора на фабриката. Към момента нямаме данни за това, къде се намира и ще бъдем благодарни на хората, които ни напишат нещо по темата.
Най-новият бюст-паметник на Апостола е построен в центъра на Силистра, през 2007 г. Той е бронзов, направен е по проект на скулптора Красимир Ангелов и изграден от инж. Веселин Ружеков. Направен е със средства на силистренски дарители, по инициатива на общинския обществен комитет "Васил Левски". Открит е тържествено на 17 юли вечерта, ден преди 170-год. от рождението на Апостола, от вицепрезидента на България Ангел Марин. Днес, пред този паметник, от 11 часа, обществеността на Силистра ще отдаде почит пред подвига на Васил Левски.
Името на Васил Левски получава през 1945 г. и някогашното село Пандъклий, Алфатарска община. Читалището в с. Боил, Дуловско, началното училище в Тутракан и средните общообразователни училища в Дулово и Главиница също носят името на Апостола.

По материали от фонд „Краезнание”

       На 11 юли 2018 година, Регионална библиотека”Партений Павлович”, Регионален  експертно-консултантски информационен център и Областен информационен център – Силистра проведоха информационен семинар с представители на народните читалища от областта.

       Г-жа Мария Неделчева, главен експерт от РЕКИЦ уведоми, че през следващата година Министерство на културата планира по-високи размери на държавната субсидия за читалищното финансиране. Тя посочи, че в сайта на министерството е отворена конкурсна сесия за повишаване субсидираната численост в народните читалища, а срокът за кандидатстване е до края на месец август.

       Г-жа Даниела Недялкова, директор на силистренската библиотека, апелира за навременна подготовка на проектните документи по предстоящата конкурсна сесия на Министерство на културата и предложи експертното съдействие на Регионалната библиотека. Тя пожела броят на финансираните проекти за библиотеките от област Силистра да се повиши няколкократно през 2018 година. Общата сума, която Министерството предвижда за тази година, е 1 млн. лева. Програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” продължава изпълнението на основната цел - чрез осигуряване на финансова подкрепа за обновяване на библиотечните колекции, да активизира интереса към книгата и четенето и да съдейства за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация. Участието в Програмата е на конкурсен принцип, чрез подготовка и защита на проекти, които включват книги, литературна и културна периодика и други информационни източници, включително и на електронни носители, съобразени с културните и образователните потребности на гражданите, които обслужва дадената библиотека. Министерството на културата подкрепя финансово 80% от общата стойност на проекта. Кандидатстващата библиотека е длъжна да осигури  останалите 20 % от други приходоизточници, което следва да бъде посочено ясно в проектното предложение. Проектите се разглеждат и оценяват от комисия, назначена със заповед на министъра на културата. Въз основа на решенията на комисията, министърът на културата издава заповед, с която определя спечелилите конкурса проекти и размера на финансовата подкрепа от Министерството на културата. Процедурата за кандидатстване и Правилата за реализиране на тези проекти ще бъде обявена на сайта на ведомството.

       Експертите на Областен информационен център - Елена Стоянова и Ана Караджова, представиха новите възможности на проектните Програми „Европа за гражданите”, „Творческа Европа“ и „Предприемачеството в сферата на културата, културното наследство и културното сътрудничество“. Презентациите и информационните материали предизвикаха голям интерес и станаха повод за анализ и обсъждане на конкретни идеи за Силистренска област в Европейската година на културното наследство и в периода до 2024 година.

       Изключително приятно и тържествено беше връчването на Грамота с червен восъчен печат и подпис от министър Боил Банов на Народно читалище „Възраждане -1940” от Старо село, община Тутракан. Призът на Министерство на културата от юни 2018 година е за „Принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство и Европейската година на културното наследство.”

img 4337352DCB03 4FAA 4002 9428 F50C3EAE852AСветовен ден на рисуването (Drawing Day) На 30 май, за пореден път, Регионална библиотека „ Партений Павлович” се включи в инициативата Световен ден на рисуването (Drawing Day). Събитието се състоя в красивия Дунавски парк. Темата, по която рисуваха многобройните малчугани бе под наслов „Аз обичам България”. Участие в събитието взеха и младите художници от школите по изобразително и приложно изкуство към Обединен детски комплекс с ръководители Живка Ковачева и Вихрен Иванов, които рисуваха и паметниците на Силистра, като по този начин изразиха своето патриотично отношение към България и родния край.. За първа година изявиха желание да споделят рисунките си за празника и децата от ОУ „Стефан Караджа”, село Искра. Деца и родители споделиха заедно удоволствието от рисуването. Участваха над 60 деца, чиито творби ще качим в Интернет, за да сме част от 1 - милионните рисунки в този ден. Световният ден на рисуването /Drawing Day/ е по идея на Мик Гоу - дизайнер, художник и създател на сайта „Rate My Drawings”. През 2008 година се провежда за първи път и са отчетени 180 000 поста в Google. От тогава, художници и любители на рисуването се събират всяка първа събота на месец юни. Качват творбите си, които са създали в този ден в Интернет, за да се споделят с останалите. Идеята е да се съберат 1 000 000 рисунки за един ден “Drop everything and draw!”.

В момента има 821  гости и няма потребители и в сайта