img 4337352DCB03 4FAA 4002 9428 F50C3EAE852AСветовен ден на рисуването (Drawing Day) На 30 май, за пореден път, Регионална библиотека „ Партений Павлович” се включи в инициативата Световен ден на рисуването (Drawing Day). Събитието се състоя в красивия Дунавски парк. Темата, по която рисуваха многобройните малчугани бе под наслов „Аз обичам България”. Участие в събитието взеха и младите художници от школите по изобразително и приложно изкуство към Обединен детски комплекс с ръководители Живка Ковачева и Вихрен Иванов, които рисуваха и паметниците на Силистра, като по този начин изразиха своето патриотично отношение към България и родния край.. За първа година изявиха желание да споделят рисунките си за празника и децата от ОУ „Стефан Караджа”, село Искра. Деца и родители споделиха заедно удоволствието от рисуването. Участваха над 60 деца, чиито творби ще качим в Интернет, за да сме част от 1 - милионните рисунки в този ден. Световният ден на рисуването /Drawing Day/ е по идея на Мик Гоу - дизайнер, художник и създател на сайта „Rate My Drawings”. През 2008 година се провежда за първи път и са отчетени 180 000 поста в Google. От тогава, художници и любители на рисуването се събират всяка първа събота на месец юни. Качват творбите си, които са създали в този ден в Интернет, за да се споделят с останалите. Идеята е да се съберат 1 000 000 рисунки за един ден “Drop everything and draw!”.

От 29 до 31 май във Филиал-2 на Регионална библиотека "Партений Павлович" се проведе обучителен семинар на тема "Медийна грамотност", с лектор Жюстин Томс - дългогодишен преподавател в НБУ, „M3 College” и частни колежи, лектор на семинари и корпоративни обучения на тема онлайн медии, PR, маркетинг и реклама в интернет в България и чужбина. Обучението се осъществи с финансовото съдействие на Министерство на културата и Фондация „Глобални библиотеки – България”. В него участваха 15 библиотекари – от Регионалната библиотека и от читалищни библиотеки от област Силистра.

От 29 до 31 май във Филиал-2 на Регионална библиотека

На 31 май, в Регионална библиотека „Партений Павлович” , се състоя творческа среща с писателя Димитър Бочев , на която беше представена втората книга с есета на автора „Несъгласни думи - 2”. Срещата беше организирана от Община Силистра и библиотеката.

Актьорът Стоян Алексиев – специален гост на събитието, чете избрани откъси от несъгласните думи на своя приятел Димитър Бочев пред многобройната аудитория. На срещата присъстваха г-жа Цветана Игнатова – директор Дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Силистра, г-жа Йорданка Чамурджиева – директор Дирекция „Устройство на територията” в Община Силистра, над 60 гости и приятели на автора.

Присъстващите бяха поздравени от г-жа Даниела Недялкова, директор на библиотеката. Тя представи личността и творческия път на силистренеца Димитър Бочев и направи своеобразен паралел на несъгласните думи на автора от първия и втория му сборник с есета, обединени под това заглавие. За личността и писателя Бочев, с преклонение пред трудния му житейски път и в контекста на философските му размисли в есета, основани на личните му преживявания, говориха г-жа Ванушка Димитрова и г-жа Марина Тихчева.

Димитър Бочев и Стоян Алексиев получиха поздравителни адреси от д-р Юлиян Найденов – кмет на Община Силистра, от г-н Ивелин Статев – областен управител на област Силистра и от г-жа Даниела Недялкова – директор на библиотеката.

„Несъгласни думи - 2“ на Димитър Бочев продължава интереса на автора към съотношението между Божието и людското – и в добродетелите и ценностите, и в индивидуалната съдба, в биографичния път на всеки от нас. Особено внимание авторът отделя на феноменологията на любовта, изневярата, страданието и щастието. Размислите на Бочев за силата и безсилието на съзнанието пред несъзнаваното и решимостта му да разкрие без остатък най-сакралните си безпокойства, превръща читателя в съавтор.

Може да се срещнете с „НесъгласниТЕ думи -2” на автора , които са налични във фондовете на Регионална библиотека „Партений Павлович”.

          Директорът на Регионална библиотека „Партений Павлович” взе участие във форума „Визия за европейското културно наследство 2025”, който бе организиран от „Еuropeana.eu” и Регионална библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. Двудневната конференция е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.
     Форумът се проведе под патронажа на еврокомисар Мария Габриел, която обобщи: „Дошъл е моментът европейското политическо лидерство и цифровите технологии да бъдат обединени в търсене на нови начини за опазване и защита на културното ни наследство, което е крайъгълният камък на нашето общо европейско бъдеще.
     В новата многогодишна финансова рамка предвиждаме 100 милиарда евро за научни изследвания и иновации, за разработване на авангардни интерактивни технологии, онлайн достъпност чрез интернет, цифрово съхранение и културен туризъм.
     За да дадем още по-голяма видимост на европейското културно наследство, поставих началото на стратегията Digital4Culture. С нея целим да впрегнем цифровия потенциал, за да направи възможни положителните ефекти на културата върху икономиката и обществото.”
     В конференцията участваха представители на 24 държави. Сред лекторите бяха Хари Фервайен, изпълнителен директор на фондация Европеана и проф. Пиер Луиджи Сако от Миланския университет.
     „Това безспорно е знак за добрата работа на библиотечната общност в България”, сподели Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и „Посланик на библиотеките” в Европейския парламент.
     По време на форума, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ получи най-високото отличие на Министерството на културата - почетен знак „Цар Симеон“, който бе връчен от зам.-министър Румен Димитров. Д-р Емилия Милкова, народен представител и дългогодишен директор на библиотеката пожела: „Нека през 2025 г. да направим конференция на Европеана в новата сграда на варненската библиотека”.

БЕЛЕЖИТИ ДАТИ - СИЛИСТРА’ 2019

1854 - руски войски под командването на фелдмаршал Паскевич-Еревански обсаждат силистренската крепост. В щаба на армията за кратко време работи като офицер за свръзка руският писател Лев Николаевич Толстой.
1819 - роден в Клисура Рашко (Райко) Илиев Блъсков - журналист, просветен деец, учителствал в Калипетрово
1819 - роден в Котел Минчо Г. Лъсков - виден гражданин на възрожденска Силистра, радетел за българска църква и училище
1819 – роден в Клисура Рашко Илиев Блъсков (Стар Блъсков), учителствал в с. Калипетрово (1850-1857), създал първото взаимно училище в селото
1829 – в с. Калипетрово се открива първото килийно училище – начало на просветното дело в селото
1854 - роден в Силистра Стефан Биков – опълченец
1869 – открито е девическото училище в Силистра, в което е учителствала Евлампия Стоева
1879 - открита е митницата в Силистра
- открити са пощите в Силистра и Тутракан
- открита е болницата в Силистра
-открита е първата частна аптека на Панделаки Йонидис
1894 – създаден хор „Седянка”
1899 – излиза „Силистренски алманах за 1899 с историческо и любопитно съдържание” на Никола Маринополски
-създадено е народно читалище „Йордан Йовков” в с. Добротица
-начало на метеорологичните наблюдения в Дулово
1904 - създадено музикално дружество “Гъдулка”- Тутракан, по-късно преименувано на хор “Дунавска песен”
- създадено читалището в с. Варненци
1909 - открит е ССТ “Добруджа”
1924 - с учредяването на Българското културно общество (БКО) се легализира читалището съобразно законите на румънската държава
1929 – в Силистра е построена електроцентрала
- родена в Силистра Емилия Захариева - детска поетеса
1954 - създаден е Окръжен исторически музей
1959 - с обявяването на окръзите, библиотека "Партений Павлович" става окръжна, като е правоприемник на библиотеката при читалище "Доростол". Тя се нанася в ново, модерно оборудвано помещение (днес Държавен архив) и е обявена за образцова. Започва да функционира самостоятелно.
- Педагогическото училище се трансформира отново в Институт за подготовка на начални и прогимназиални учители (с едногодишен и двугодишен курс на обучение след средно образование). Той просъществува до 1961/1963 г.
1969 - открит е Драматичен театър – Силистра
-открит е Клуб на културните дейци в Силистра
-открито е градско помощно училище „Софроний Врачански”
1974 - открит е Кукленият театър
1984 - открит е Домът на учителя
1994 – проведен е първият МДФФ “Утрешният мир започва с днешното приятелство”
1999 – Първи национален празник на кукерите и маските – с. Калипетрово

ЯНУАРИ
2 ян. 1954
- починал в Силистра Матей Рибаров - читалищен деец, кмет на града
11 ян. 1899 - начало на музейното дело в Силистра. На 18 ноем. 1898 г. учителският съвет на СПУ приема Устав на музея, който е утвърден от министъра на народното просвещение Иван Вазов на 11 ян. 1899 г. Зав. музея е учителят Тодор Икономов.

ФЕВРУАРИ
1 февр. 1879
- роден във Видин композитора Александър Кръстев, автор на химна “О, Добруджански край”
8 февр. 1899 - родена в Тутракан Пенка Цанева-Бленика, поетеса
9 февр. 1839 - роден в Клисура Илия Рашков Блъсков - възр. писател, учителствал в Айдемир (1857-1860)

МАРТ
4 март 1889
- в общинския салон в Силистра се свиква събрание, на което кметът Дянко Коджабашев и председателят на окръжната постоянна комисия Петър Чаушов говорят за необходимостта и възможностите за откриване на педагогическо училище в града и превръщането му в педагогически център за Североизточна България. Гражданството предлага дарения за постигането на тези цели. След месец министърът на народната просвета Георги Живков два пъти посещава Силистра и заедно с кметската администрация избира място за построяване на нова сграда - в квартала на ковашките работилници до Дунавската градина, близо до някогашното градско укрепление Окоп-Митириз.
26 март 1839 - починал Юрий Иванович Венелин - руски историк, събирал етнографски материали за Силистра през 1830 г.

АПРИЛ
1914
- румънският чокойски парламент гласува изключителния “Закон за организиране на Нова Добруджа”, с който се узаконява разпускането на демократичните организации на българите и се решава да се отнеме земята на онези, които нямат документи за собственост и една трета - на имащите документи. Започва Първата световна война.
1 апр.1894 – първа книжка на сп. „Кавал”, издавано в Силистра до 1898.
1 апр. 1959 – излиза първи брой на бюлетина „Добротишка комуна”, преименуван през ян. 1974 на „Добротишки глас”
4 апр. 1894 – починал Сава Доброплодни, учител и основател на първото читалище в Силистра през 1870 г.
20 апр. 1889 - роден в Силистра Георги Радев Овчаров, архитект
20 апр.1889 - роден в Плевен Алекси Ламбев Петров – природоизпитател, направил филм и събрал експонати за музея в Сребърна, по чиято инициатива през 1948 г. езерото Сребърна е обявено за резерват

МАЙ
1879
- начало на пощенските съобщения в Силистра и Тутракан (първи ППТ станции)
1984- започва да функционира Филиал №2 на окръжната библиотека, който се помещава в бл. "Комсомолец" по ул. "Александър Стамболийски".
5 май 1954 - основана е ТПК “Инвалид”(“Добруджанка”)
6 май 1909 – основан ССТ „Добруджа”
27 май 1914 – роден в Дулово д-р Николай Русев, почетен гражданин на Силистра, автор на двутомника „По следите на една безсмъртна песен”
28 май 1849 – роден в Русе Никола Обретенов, възрожденски деец, окръжен управител на Силистра 1887-1888
30 май 1834 – осветен църковния храм „Света Троица” в с. Айдемир, построен през 1833 г. – един от най-старите в Добруджа
30 май 1959 – библиотеката в Силистра, правоприемник на читалищната, става окръжна
31 май 1979 – открита целодневна детска градина „Капитан Мамарчев” – Силистра

ЮНИ
19 юни 1879
- в Силистра се създава се държавна болница

ЮЛИ
1989 –
първи пленер по металопластика. Поставени са първите скулптури в Дунавския парк
1 юли 1899 - начало на метеорологичните наблюдения в Дулово
10 юли 1774 - подписване на Кючук-кайнарджанския мирен договор
ли 1879 – създадено е първото пощенско отделение в гр. Силистра
19 юли 1879 – градската болница в Силистра прераства в държавна второстепенна болница с 50 легла, която обслужва население от 11710 души
-откритаа болницата в Тутракан
20 юли 1999 – създадена Районната здравноосигурителна каса – Силистра

АВГУСТ
1984
- открита е административната сграда на автокомбината
10 авг. 1894 - първия светски хор в Силистра, основан от Карел Махан. Тази дата се чества за създаване на хор “Седянка”
10 авг. 1934 – излиза бр. 1 на в. „Светлина” - Силистра
28 авг. 1929 – роден в Тутракан Рачо Змеев, д-р по история, етнограф, краевед

СЕПТЕМВРИ
1959
- създадено е СПТУ по индустриализирано строителство “Пеньо Пенев”
1964 - открито е ОУ “Кирил и Методий”
1974 - открито е ОУ “Иван Вазов”
1 септ. 1939 - начало на Втората световна война. Границите между държавите, установени от Версайлската система се рушат.
2 септ. 1829 - подписан е Одринският мирен договор между Турция и Русия, според който Силистра е под руско управление от 1829 до 1836 г.
2 септ. 1974 – открити са: новата автогара и железопътната гара в Силистра (строена 28 г.), и ж.п.-линията Дулово-Силистра
3 септ. 1974 - открит е етнографския музей “Дунавски риболов и лодкостроене” в Тутракан – единствен на Балканите и поречието на Дунава.
5 септ. 1974 - Алфатар е обявен за град; открита е новата сграда на месокомбината в Силистра; открит е свинекомплекса край с. Сребърна; открита е новата сграда на Месокомбината в Силистра, днес „Меком”.
5 септ. 1989 – открита е целодневна детска градина №5 в Тутракан
7 септ. 1879 – създадено е първото пощенско отделение в Тутракан
12 септ. 1964 - открито е СПТУ-М
17 септ. 1934 - излиза в. “Свободна Добруджа”, чиито продължител е в. “Силистренска трибуна”
17 септ. 1974 – Алфатар е обявен за град
21 септ. 1834 - роден в Русе Гено Чолаков - възрожденски деятел, кмет на Силистра след Освобождението, починал на 1 окт. 1904 в Силистра
22 септ. 1884 - роден д-р Петър Вичев – добруджански деец
24 септ. 1879 – роден в Стара Загора Атанас Михов, учителствал в Силистра и създал живописни творби със сюжети от Силистра, които се считат за шедьоври
30 септ. 1904 – роден в Кайнарджа Енчо Тагаров – актьор, играл на силистренска сцена и в Народния театър „Иван Вазов”

ОКТОМВРИ
1989 –
основан е Клуб на знаещите от Д. Райчев – икономист и ученици от Езикова гимназия
1994 – Първи международен танцов фестивал „Утрешният ден започва с днешното приятелство”
1 окт. 1869 - Евлампия Стоева открива първото девическо училище в Силистра
4 окт. 1984 - открита е новата сграда на окр. пътно управление
16 окт. 1869 – роден в Бяла черква Цанко Церковски – известен български писател, учил в Силистренското педагогическо училище и написал там първата си стихосбирка (1892), учителствал в с.Средище
18 окт. 1929 – родена в Силистра детската поетеса и журналистка Емилия Захариева

НОЕМВРИ
2 ноем. 1904
- роден в Тутракан проф. Никола Мавродинов - изкуствовед и археолог, чл.-кореспондент на БАН, един от най-добрите изследователи на възрожденското изкуство
14 ноем. 1994 - започва излъчвания радио “Мелодия”
27 ноем. 1919 – подписан Ньойския мирен договор, който донася втората национална катаствофа на България и предава Южна Добруджа на Румъния

ДЕКЕМВРИ
1994
– Първи международен фестивал на коледарските групи
12 декември 1889 -V Обикновено народно събрание по предложение на министър Георги Живков гласува Закон за откриване на педагогическо училище в Силистра и отпуска кредити за построяване на сградата. Тя се строи за 1 година и няколко месеца. Върху покрива й се издига статуя на Прометей, който държи факел в ръката си.
21 дек. 1979 - открит е Етнографският комплекс в с. Калипетрово
- в Силистра е открита нова радиорелейна станция
23 дек. 1934 - открита е сградата на читалището и то получава името "Доростол", на името на окръга
24 дек. 1909 - роден в Силистра Георги Коларов - народен художник, керамик

Състав.: Мануела Енчева

В момента има 398  гости и няма потребители и в сайта