АВТОРИТЕТНО НАЦИОНАЛНО ПРИЗНАНИЕ
ЗА СИЛИСТРЕНСКАТА БИБЛИОТЕКА

1NF.JPGРегионална библиотека „Партений Павлович” беше удостоена с честта да представи на авторитетен Национален форум, пред библиотечната колегия от страната и чужбина, своя уникален информационен Портал за здравни и транспортни услуги в Силистра, Дулово, Тутракан и Кайнарджа. Иновативната библиотечна услуга стартира с подкрепата на Фондация „Глобални Библиотеки – България” и се осъществи с усърдието и всеотдайната работа на екип, под ръководството на Мануела Енчева.
Според единодушното мнение на експерти и IT-професионалисти, създаденият в Силистра библиотечен Портал е уникален, атрактивен и с мултифункционални комуникативни решения. Той е иновативен, но лесен за употреба. Новата електронна услуга на силистренската библиотека помага на хората, прави живота на потребителите по-удобен, решава проблеми и спестява време. Създадени са равни възможности за достъп до информация за здраве и транспорт, по всяко време и от всяка точка на света.
Чрез своята електронна инфраструктура, Регионалната библиотека в Силистра става реален участник в културния туризъм, информационния пазар и в икономическото развитие на Силистра, силистренския регион и страната.
Даниела Недялкова - директор на библиотеката, презентира Портала на Националния форум и представи кратък видео материал за постигнатите цели.
Възторжените оценки, многобройните поздравления, конкретни професионални въпроси и молби за споделяне на експертния силистренски опит, продължиха и през трите дни на форума, на който присъстваха партньорите на Регионалната библиотека и представители на библиотечната общност от силистренския регион.
Националният форум „Библиотеките днес” 2017 беше организиран от Фондация „Глобални Библиотеки – България” и направи анализ на потенциала и приноса на библиотеките за постигане целите на ООН за устойчиво развитие: качествено образование, добро здраве и благополучие, устойчиви градове и общности, икономически растеж и др.
В София се събраха представители от три континента - на библиотечните среди от цялата страна, евродепутати, председатели и членове на комисии към Народното събрание, специалисти от министерства и държавни агенции, кметове, представители на дипломатически мисии, културни институции, академичната общност, бизнеса, неправителствени организации и водещи експерти в сферата на маркетинга, брандинга и електронните услуги.
В своето видеообръщение, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, сподели опита си с прилагането на модерни технологии и виртуална реалност в съвременните библиотеки. Тя изрази увереност „в потенциала на българската библиотечна общност да бъде водеща сила при изграждането на дигитална общност”.
Като специални гости и лектори участваха ръководители на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ - САЩ, на Африканската федерация на библиотечните асоциации и институции (AfLIA) и Финландската библиотечна асоциация.
Заместник-министърът на културата Амелия Гешева изтъкна важността на библиотеките за присъединяването на българите към глобалното информационно общество: „Министерството на културата ще продължи да подкрепя усилията за промени, касаещи оптимизирането на работата на обществените библиотеки за по-пълното отговаряне на изискванията на съвременния потребител на информация“. Тя връчи престижното отличие на Министерството на културата „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики” на Дарън Хорнер - старши ръководител в програма „Глобални библиотеки” на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ (САЩ), който определи библиотеките като „двигатели за човешко развитие”.
Председателят на Африканската ФБАИ Джон Цебе, информира публиката за ролята на библиотеките за развитието на целия континент. В Африка „библиотеките са местата, където всичко се случва и където всички искат да бъдат видени, че присъстват”.
Съветът на българската детска писателка Петя Кокудева към библиотекарите беше: „Хората няма да запомнят книгата, която са чели, нито обстановката, а Вас. Библиотекарят е по-важен от библиотеката”.
Изпълнителният директор на ФГББ г-жа Спаска Тарандова представи темата „Глобална визия за обществените библиотеки“. „Библиотеките са не само място за книги, а място за хора, където хората срещат книгите”, беше нейното обобщение.
В рамките на форума бяха оповестени резултатите от национално проучване сред библиотеките и общинските администрации, организирано през 2017 г. от Фондация „Глобални библиотеки”. Социологът Ивалина Симеонова сподели проблемите с материалната база и липсата на пространство, както и положителните тенденции – увеличаване на посещаемостта и нарастване броя на доброволците. От бюджета за култура за 2017 г. едва 0,35% са били отделени за библиотеките. В бъдеще, основните цели са набиране на необходими средства за развитие и модернизация на базата, подобряване на отчетността, оптимизация на библиотечната мрежа и нейното популяризиране чрез социалните платформи.
Участието на Регионална библиотека „Партений Павлович” на Националния форум е признание за водещата роля на силистренската институция в създаването на нови информационни услуги, на уникално ползотворен диалог с общността и онлайн социална практика.

 

2NF.JPG7NF.JPG4NF.jpg5NF.JPG

6NF.JPG

Фондация „Шанс за децата на България”

П О К А Н А

ЗА УЧАСТИЕ ВНАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕНКОНКУРС ЗА НАПИСВАНЕ НА ЕСЕ

Фондация „Шанс за децата на България“ обявяваНационален литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“– 2017. Конкурсът е за написване на есе и насърчава деца и младежи творци с изявен интерес към литературата и творческото писане. Той е национален и се организира за четвърта поредна година като част от проектите на Фондация „Шанс за децата на България“ за подпомагане развитието на младите таланти в България.

Конкурсна тема 2017:   "ИЗПИТАНИЕ ЛИ Е ТАЛАНТЪТ?"

Условия за участие и регламент на конкурса:

 • Участници - деца и младежи от 15 до 19 годиниот цялата страна;
 • Конкурсни текстове - написани през 2017 и непубликувани до момента;
 • Максимален обем -2 номерирани печатни страници;
 • Изискванияза оформяне: формат А4, шрифт и размер Times New Roman 12;
 • Жанр: есе;
 • Официален език: български.

Критерии за оценка:

 • Оригиналност и творчески подход при представяне на темата;
 • Целенасоченост, убедителност и завършеност на аргументацията;
 • Езикова прецизност и стилово единство;
 • Жанрово съответствие на конкурсния текст.

Кандидатстване:

 • Срок за изпращане на творбите: 8 декември 2017
 • Произведенията се изпращат като приложение (attachment) на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.или на адрес: Център за млади таланти, пл. „Атанас Сиреков“ 4, 8000 Бургас

Не забравяйте да приложите към творбите (в отделен документ А4 формат):

 • Трите имена на участника
 • Дата и място на раждане
 • Адрес, имейл и телефонен номер
 • Име на учебното заведение
 • Ваша снимка (jpeg формат) и кратка творческа биография

Кандидатите, които не са спазили горните условия, няма да бъдат допуснати до участие.

Жури от уважавани български творци  ще определи носителите на наградите. На победителите ще бъдат връчени следните отличия:

 • първо място - парична награда и грамота
 • второ място- предметна награда и грамота
 • трето място - предметна награда и грамота

Обявяване на победителитена интернет страницата на Фондация „Шанс за децата на България“ (http://www.forbgkids.org): 14 декември 2017

Наградите ще бъдат тържествено връчени на 16 декември от 11:00 часа в Център за млади таланти в град Бургас, а най-добрите творби ще бъдат публикувани на сайта на Фондацията.

Статутът на конкурса е публикуван на интернет страницата на организаторите: http://www.forbgkids.org/.

Пожелаваме успех на всички участници!

NACIONALNI.pngREGIONALNI.png

На 9 ноември в конферентна зала "Диоген Вичев" на Регионална библиотека "Партений Павлович", се проведе вечер, посветена на 130-годишнината от рождението на Самуил Маршак - руски писател, който е възпитаник на университет в Лондон, преводач на Шекспир и други английски класици. Богато е творчеството му за деца – приказки, стихове и театрални пиеси.
Това бе първа изява по проект "Твоят час” на   4 „б” клас от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", с учители  Маргарита Бончева и Христина Христова, изучащи руски език.
Събитието бе съвместно с представители на Руски клуб Силистра.
Децата четоха, рецитираха стихове, отгатваха гатанки и приказки на руски език. Беше представена презентация за творчеството на Маршак и изложба на книги от фонда на Детски отдел. Ирина Георгиева представи на руски език биографията му. Председателят  на Руски клуб Нина Георгиева прочете приказката „Теремок”, а децата рисуваха моменти от нея. Накрая тя им подари комплект значки, руски книги и лакомства.  Четвъртокласниците бяха поздравени за постигнатите резултати от  г-н Георги Тончев - директор на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и Нели Стоилова – зам. директор на Регионална библиотека „П. Павлович”.
marshak (2).JPGmarshak (4).JPGmarshak (3).JPG

ss ss ss

В момента има 181  гости и няма потребители и в сайта