Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра организира кинопрожекции от колекцията

„ЗЛАТНИ БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ”

kino.jpg

Филми от колекцията „ЗЛАТНИ БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ”, които може да гледате в Библиотеката:

„Хитър Петър” – 101 минути, комедия;
„От нищо нещо” – 90 минути, комедия;
„Петимата от „Моби Дик” – 96 минути;
„Баш майсторът” – 65 минути;
„Господин за един ден” – 87 минути;
„С деца на море” – 80 минути, комедия;
„Куче в чекмедже” – 69 минути;
„Бай Ганьо тръгва из Европа” – 62 минути;
„Ганьо Балкански се завърна от Европа” – 94 минути.

ОЧАКВАМЕ ВИ НА СЛЕДНИТЕ ДАТИ:

18, 21, 25 и 28 - през месец февруари и 11 и 14 - през месец март;
Всеки понеделник и четвъртък от 15:30ч. до 17:30ч.
Място: зала „Диоген Вичев”

 

"Апетит за образование чрез практика" дава възможност да се включиш в националния конкурс за ученици от 1-ви до 12-ти клас на тема: Крадец на мечти.
За да вземете участие трябва да създадете рисунка, снимка, макет, постер или креативно съдържание под формата на всичко, което въображението ти може да сътвори.
За да получим ние творението ти, изпрати ни го на имейла на проекта: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на нашия адрес чрез Български пощи или чрез куриерски услуги. Повече информация може да получиш като ни пишеш и на лично съобщение в една от социалните мрежи:

49267109 302630480458199 527053578834018304 n

facebook: www.facebook.com/apebulgaria/
instagram: www.instagram.com/apebulgaria/
Благодарение на нашите партньори на първото ни събиите за 2019-та година - Пролетен фестивал на науката, който ще се проведе на 13-14 април, победителят ще бъде обявен на място.
Имаш повече от четири месеца, за да се включиш в играта.
Осмели се да мечтаеш и създай своята история чрез нас!

"ПО ПЪТЯ НА БЕДРЕДДИН"

КРАЕВЕДСКИ ПОХОД НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

44742978 2204928533113207 3081379133524017152 nТрадиционният поход по пътя на Бедреддин започва в началото на ноември от град Силистра, минава през Дулово, Окорш, Исперих, и Разград. Идеите на Мистика, Философа и Реформатора шейх Бедреддин са ценен капитал за балканските народи и на целия свят.

Походът "По пътя на Бедреддин" се организира от Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие" и е с национален статут, със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката и неговите регионални инспекторати в страната. Маршрутът минава през култови за мюсюлмани и християни места в Дуловско, Исперихско и Разградско.

В рамките на изявата ученици от цялата страна участват в национална викторина-конкурс с мултимедийни проекти, есета, стихотворения и рисунки, посветени на похода. Предварително се провежда краеведска викторина на тема “Какво знаем за Бедреддин” в училищата от североизточна България и по местата, през които минава походът и в посочените дати се предават писмените творби на победилите ученици. Целта на викторината е учениците да бъдат ориентирани към ценностите на чувството за национална идентичност, любовта към родината и уважението към другия; да изявяват активна жизнена и гражданска позиция; да затвърдят уменията си за аргументиран анализ на историческите факти. Целта на похода е да се опознаем и да преосмисляме собствените си предразсъдъци. Да се убедим, че различният не ни е враг и че Майка България е една Родина за всички нас. По пътя на шейх Бедредин ние търсим заедност в изявите си. Походът е пример за обединяване на етносите и религиите в национален и световен мащаб. Той показва, че и в Средновековието, и сега е имало и има инакомислещи, които се стремят към единение, а не към разделение. Ние искаме заедно да покажем, че има и друг път за съвместно съжителство в България, а и по света.

“Всеки човек трябва да бъде напълно свободен и господар на мислите си и в същото време да уважава мислите и вярата на своите съседи” – казва Бедреддин от Симавна, султан на учените, шейхът на знаещите и тичащите подир истината. По пътя към Единното всеки е един от нас …

Бог – да! Но Бог – това си ти!” – това е мотото на Бедреддин, наричан Еретика.

Бедредин Махмуд Бин Исраил е високообразован учен, юрист, теолог и проповедник, мистик на исляма, който в началото на XV век организира първото социално въстание в Европа, насочено против устоите на разрастващата се Османска империя - въстание на мюсюлмани и българи в Лудогорието, Добруджа, Старозагорско и Хасковско и в Западна Мала Азия за налагане в Османската империя на социално равенство и духовно братство между хората независимо от тяхната религия. В писанията на официалните османски историци сведенията за него са малко, но пък за живота му разказва в стихотворна форма неговият внук Хафъз Али. Дядото на Бедреддин - Абдул Азйз, произхождал от селджушки султански род и според разказа на Хафъз Али паднал жертва във войната за Димотика в началото на завоеванията на Балканите. Синът на Абдул Азиз - Исраил (Израел) се оженил за дъщерята на гръцкия бей на Димотика и между 1357 и 1359 г. в крепостта Симавна (днес в Гърция) жената родила Бедреддин. Самият той е получил най-доброто за времето си образование съобразно правилата на шериата - изучавал е право, изказванията на Мохамед по верски въпроси, ораторство, граматика, синтаксис, тълкувание на корана, арабски език. Учил е в Бурса, после в Кайро, където е слушал лекции на известни тогавашни учени. Приятелите на Бедреддин в Египет били сред видните интелектуалци на османската цивилизация по онова време. Описват ги като "учени, свързани с тайното учение". Бедреддин изучава ислямски мистицизъм, пише съчинения върху правото. От Кайро отива в Тебриз, където развил и разширил своите познания върху мистицизма. Започнал да обикаля Анадола и да разпространява мистицизма сред населението. Около 1410 г. е бил военен съдия при управителя на Одрин Муса Челеби, комуто внушава, че правото на използване на земята трябва да се остави на народа. Със своите идеи и вярвания Бедреддин (вече шейх), привлича многобройни съмишленици, създава си широко влияние.

През 1416 г. Бедреддин е преследван и бяга от Изник, прекосява Черно море и достига българските земи при делтата на Дунав, където е посрещнат като съюзник от войводата Мирчо Стари. Шейхът установява контакти в Добруджа и Лудогорието и своите познати християни и мюсюлмани от времето на общата им службата при Муса. Установява се в Силистра. Бунтът от Силистра се разгаря от 1416-1417 до към 1418-1420 г. в Лудогорието и Добруджа, но достига и до Старозагорско, Ямболско и Хасковско и застрашава тогавашната османска столица Одрин. Бедреддин привлича мюсюлмани сред беднотата и противниците на новото султанско управление, подкрепен е масово от българите. В българските земи основните ударни сили на въстаниците са около 3000 души, предимно дервиши къзълбаши. Срещу тях е изпратен със силна войска Баязид паша, което кара по-знатните привърженици да се отдръпнат от движението. Баязид към 1417 г. настъпва в Североизточна България и посича заедно с бунта и всякакво влияние на български първенци. От историческите сведения не личи дали шейхът - идеолог и водач на бунта, е заловен в битка или просто е пленен или предаден, но шериатският съд в Серес осъжда Бедреддин на смърт. Той е обесен на чаршията в Серес между 1418 и 1420 г. (в различните източници годината е различна).  Така загива една знаменита личност, водач на едно от първите антифеодални въстания не само в Югоизточна Европа, но и в целия свят. Учението на Бедреддин, което предшества учението на хуманистите в Европа, звучи актуално и днес.

Изданието се реализира по Договор между Министерството на културата и Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра - РД11-00-343/20.12.2017г.

ТРЕТИ ВЕСЕЛ КАРНАВАЛ В БИБЛИОТЕКАТА

Днес екипът на Регионална библиотека „Партений Павлович”, четящите деца на Силистра и техните родители, отпразнуваха заедно, за трета поредна година, Весел библиотечен карнавал и отбелязаха края на красивото и пълно с емоции детско „Лято в библиотеката”. Тази година карнавалът беше посветен на българския приказен разказвач Ран Босилек и носеше името на неговите весели и палави „Патиланци”.

Г-жа Даниела Недялкова – директор на Регионалната библиотека, поздрави малките приятели на библиотеката с Празника и със започващата учебна година и им пожела много успехи, много шестици и много усмивки. Тя призова децата да бъдат все така добри приятели на библиотеката и четенето, защото „с всеки книжен герой могат да преживеят приключения; във всяка книга могат да открият приятел или герой, комуто да подражават в добрите дела; могат да преживеят шеметни космически саги и да разгадаят тайните на черните дупки; да се гмурнат на „хиляди левги под водата”, да надникнат безстрашно във действащи вулкани, да се телепортират в миналото и да променят бъдещето!”

Веселият карнавал продължи с празнични литературни игри и завърши със сладки лакомства. Защото четенето винаги е Празник!

ЛЯТНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ В ДИНОЛАНДИЯ
АРТ МИСИЯ ДИНОЗАВЪР

Регионална библиотека "Партений Павлович" и Фондация "Приятели на България" организираха за трета поредна година арт пленер „Мисия Динозавър”. Двудневният празник събра над 400 деца във вълшебната страна на Динозаврите.

В изнесената крайбрежна читалня  на Регионална библиотека „Партений Павлович”, библиотекарите представиха  илюстрованите енциклопедии и 3D-издания на библиотеката, които се превърнаха в любопитен източник на знания.

Децата честитиха рождения ден на своя приятел, динозавъра „ВЕЛКО ХУБАВЕЛКО”. Атрактивният  макет от вида „Велосираптор” е създаден от екипа на фондация „Приятели на България” в неговият естествен размер 3 х 2 метра. Това е единственият по рода си в страната подобен природонаучен експонат в Библиотека.

В дните на първия пленер, проведен през 2016 г., децата кръстиха чаровния силистренски динозавър с името „ВЕЛКО ХУБАВЕЛКО”. Името му съдържа в себе си определението за биологическия вид, в съчетание с приказно фолклорното звучене „ХУБАВЕЛКО”. Така децата, добавиха личната си симпатия към атрактивно - забавния динозавър. Сега ВЕЛКО ХУБАВЕЛКО, живее щастливо в Силистренската библиотека и целогодишно вежливо посреща и изпраща читателите.

На 2-ри и 3-ти август 2018 година организаторите подготвиха креативни и разнообразни ателиета „ДИНО”.  Децата развихриха въображението и таланта си. Тяхното цялостно творчество беше високо оценено и наградено.

В Ателие „едно” малките и големи участници оцветяваха гипсови динозавърски фигурки, които отнесоха у дома си. Ателие „две” беше за изработване на плочки фосил яйце с изображение на   динозавърче; „третото” ателие за детско фейс и боди-арт, „четвъртото” за декорация на динозаври с помощта на мозайка и брокат; „пето” за оцветяване, рисуване и украса на динозаври, чрез различни техники. В „Шесто” ателие имаше рисунки на динозавърчета върху асфалт, с цветен тебешир по шаблон, а „седмо” събра „ТЪРСАЧИ НА СЪКРОВИЩА”, които с помощта на металотърсач откриваха заровени в пясъка тайни.

Новите ателиета предложиха на децата сглобяване на дървени макети на динозавър от „3-D ПЪЗЕЛ”; къпане на динозаври с доцелни „ВОДНИ БАЛОНИ”; състезание за най-голямо яйце от сапунено-въздушен балон. Сръчност, упоритост и сила с чук изискваше „ИЗРАВЯНЕ” на динозавър от фосил яйце, а децата победители получиха като награда книжки за динозаврите. Най-посещаваните атракции с най-дълги опашки, бяха ателиетата „Търсачи на съкровища” и „Фейс и боди-арт”.

Бурни аплодисменти посрещнаха неочакваната поява на жив ДИНОЗАВЪРЧО. Веселата надуваема двуметрова фигура в костюм, беше като току-що излязла от анимационен филм.

Новият приятел на децата предизвика възхитени усмивки за Хип-хоп уменията си и разлистваните странички на „авто биографичните” си книжки. Дефилето си по алеите на парка ДИНОЗАВЪРЧО придружи със смях и сълзи, ръкостискания, настъпване на джапанки, подръпване на опашката и десетки забавни закачки.

Някои гости от САЩ сравниха впечатленията си от силистренската Диноландия с идеята на Уолт Дисни за увеселителния парк, но отдадоха предпочитанията си за родния арт пленер, който с тематичната си насоченост и многоаспектност не само забавлява, а и обогатява знанията на децата чрез игра. Поздравленията за екипите на организаторите от Регионална библиотека "Партений Павлович" и Фондация "Приятели на България" бяха искрени, усмихнати и с благодарност за огромните усилия, стройна организация, грижа за децата и творческа креативност.

Малките, големи и още по-големи участници от два континента се снимаха за спомен не само с ВЕЛКО ХУБАВЕЛКО, а и с ДИНОЗАВЪРЧО, като предложиха различни имена – ДИНО, ДИНКО, АРЧО/АРЧИ …

Така всред многото веселие, забави и смях нашето библиотечно арт приключение в страната на Динозаврите, остави поредния си щастлив спомен в детските сърца и умове.  

В момента има 409  гости и няма потребители и в сайта