All Digital Week

ВИНОТО КАТО ART МЕДИАТОР 

etiket srebarna.jpg

През изминалата седмица в Силистра се разгърна вечната тема за креативността и взаимодействията между Изкуството и Виното. В Художествена галерия - Силистра бе награден Боян Вихренов, победител в конкурса за проект на етикет на вино с марка "Сребърна", обявен от Б&М - Боян и Марио Боеви.
През 2016 г. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, беше проведена Национална научна конференция с международно участие „Виното – история и вдъхновение“. Форумът беше осъществен в партньорство с Института за исторически изследвания към БАН, Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки – ЕООД, Исторически и Философски факултети на СУ „Св. Климент Охридски“, факултет Природни науки и образование на РУ „Ангел Кънчев“ и други. Директорът на Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра, Даниела Недялкова, представи доклада „Виното като Art медиатор”, откъс от който цитираме, вдъхновени от темата на конкурса.
Пожеланията ни към младия художник Боян Вихренов и към вдъхновителите му братя Боеви, които са сред меценатите на изкуствата в Силистра, са за успешен диалог между Виното и Изкуството, между Духа, Природата и Историята в Силистра.

Виното е една от постоянните теми във визуалните изкуства, която се разглежда по уникален начин на всяко място и във всяко време от човешката история. Проследяването на тази тема е същевременно и поглед върху нравите на епохата. Барон Филип де Ротшилд създава уникална традиция за своите вина Chateau Mouton Rothschild. 70-годишен арт маратон събира най-известните художници на ХХ век. Миро, Шагал, Брак, Пикасо, Тапиес, Франсис Бейкън, Салватор Дали, Джеф Кунс и много други създават свой визуален отличителен белег на винените етикети. Художниците са получили пълна свобода на творчеството, макар че някои теми, като лозата, удоволствието от пиенето и овена, емблемата на Mouton Rothschild, се оказали особено богат източник на вдъхновение. Уникалните творби могат да бъдат разгледани в сайта на винената изба http://www.chateau-mouton-rothschild.com. През 1973 г., най-великият художник на ХХ век слага своя подпис върху най-доброто вино в света. Акварелът на Пикасо престоява над 30 години в ротшилдовите колекции. Тщеславието на бароните или реквием на човешкия гений извикват своеобразното дизайнерското решение.В синия период Пикасо ни завещава десетки любители и любителки на абсента, а в периода на кубизма – натюрморти с бутилки и чаши с вино. Art - това е лъжа, която води към истината.
Но най-впечатляващите истории геният на ХХ век ни разказва чрез своите Вакханалии - 1955 и 1959 г. Орфей, Минотавъра и Ариадна в типичния за Пикасо груб рисунък и като антитеза на първичното – в горния десен ъгъл доминира изящната чаша. През 1960 година създава третата си Вакханалия, явно по мотиви на Тициан. Веселие, диалози, танци, следобедна дрямка и Виното като освобождение от стреса и напрежението. Питието, целунато от слънцето, леещо се от изящни амфори и чаши преодолява проблеми, неудовлетворени амбиции, чувство за отказ от нещо, липсата на самочувствие, болезнени чувства на безнадеждност. Според мен тази Вакханалия е и закачка, защото белия козел е закачливо усмихнат и готов да проговори, а козата всъщност е дългогодишен домашен любимец на великия испанец и е обезсмъртена в много творби. Известно е, че Пикасо се идентифицира с характера на античния Минотавър - понякога безпомощен като отхвърлено дете или непредсказуемо агресивен.
Марк Шагал оставя своя автограф за реколта „1970“, верен на своите летящи и библейски герои. Синът, чиято майка му подава голям грозд, се взира в ангелите, а летящият кос кълве кехлибарените зърна и навлиза в непредсказуемия свят на опиянението.
Барон Ротшилд създава още една уникална колекция за своето хоби. Разположен в бивша винарна, неговият art музей на виното разкрива изключително редки златни предмети от 17-ти век и сребърни прибори, кани, чаши и бокали от невероятната съкровището на кралете на Неапол, средновековни гоблени, картини, слонова кост, изделия от стъкло, китайски, японски и персийски порцелан и много още чудеса. Това е едно вълшебно място, където хора на изкуството и художествени форми, култури и религии оставят ярко свидетелство за вечния и ползотворен диалог между изкуството и вино.

 

 

Регионална библиотека „Дора Габе” Добрич
обявява Национален конкурс за рисунка, колаж, компютърна рисунка на тема „В света на Дора Габе” по повод 130 години от рождението на поетесата Дора Габе (1888-1983)

ЦЕЛИ НА КОНКУРСА


Популяризиране творчеството на именитата поетеса, преводачка и общественичка, добруджанката Дора Габе сред децата и младежите, които да пресъздадат своите чувства, настроения и вътрешни изживявания, вдъхновени от произведенията на Дора Габе.
Обогатяване със съдържание на прояви, подкрепящи грамотността,
навиците за четене, развитие и изява на творческия талант на подрастващите.
ТЕМА НА КОНКУРСА „В света на Дора Габе”

УСЛОВИЯ НА УЧАСТИЕ


Допустими участници – от 6 до 18 г. вкл.
Всяка рисунка/колаж следва да бъде оригинална авторска творба, представена на хартия - формат: 35 на 50 см.
Всяка компютърна рисунка следва да бъде оригинална авторска творба, представена на хартиен носител с размер на листа формат А4 – паспартирана с размери 25х35 см. или А3 – паспартирана с размери 50х70 см.
Техника: свободна.
Всеки участник може да представи само една рисунка.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ


На гърба на всяка рисунка задължително трябва да бъдат изписани четливо:
трите имена
точен адрес
възраст
координатите на училището или школата по изобразително изкуство, която посещава участникът
електронна поща или телефон – за връзка
произведениeто/произведенията на Дора Габе, по които е нарисувана творбата.

ЛАУРЕАТИ И РЕЗУЛТАТИ ОТ КОНКУРСА


Тричленно жури ще определи най-добрите рисунки. Резултатите ще бъдат обявени на сайта www.libdobrich.bg и фейсбук страницата на библиотеката www.facebook.com/libdobrich в навечерието на 1 ноември - Ден на народните будители. Конкурсът ще приключи с откриване на изложба с участващите рисунки и церемония по награждаване на отличените в Регионална библиотека „Дора Габе”. Лауреатите ще бъдат предварително уведомени индивидуално. КАТЕГОРИИ И НАГРАДИ
Определят се три възрастови категории:
• Първа категория: от 6 до 10 год.
• Втора категория : от 11 до 14 год.
• Трета категория : от 15 до 18 год.
Ще бъдат връчени Първа, Втора и Трета награда във всяка възрастова група, както и Поощрителни награди.
Отличените участници от трите категории ще получат грамоти, книги и комплекти за рисуване.

ДРУГИ


Изпратените творби остават в Регионална библиотека „Дора Габе”. Участниците отстъпват всички права и разрешават разпространението им
в рамките на настоящия конкурс (медии, статии, албуми и др.).

АДРЕС И СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ

Краен срок за изпращане на рисунките: 15-ти октомври 2018 г.
Регионална библиотека „Дора Габе”, ул. „Независимост” 7,
гр. Добрич, 9300
За повече информация:
тел: +359 58 602574
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Настоящите периодични издания са издирени и сканирани по проект „Историческа памет”. Дигиталната библиотека е създадена по проект „Силистра Е-достъпна”.

ИДЕЯТА
След подписването на Крайовската спогодба през 1940 г. между България и Румъния, с която Южна Добруджа се възвръща към България, румънската гражданска и военна администрация при напускането на пределите й, изнася почти всички архивни документални материали, както и повечето периодични издания, печатани в региона по това време. Те се отнасят до всички сфери на обществения живот в региона. Тази празнина създаваше много пречки както пред изследователите на периода на румънското управление, така и пред гражданите на Силистра и областта, свързани с всички области на живота (съдебна система, кадастър, граждански регистри т. н.).

ЦЕЛИТЕ
Заличаване на белите петна в историческата и документалната памет на регион Силистра през периода 1878-1940 г. и улесняване достъпа на потребителите (граждани и изследователи) до документалната база.
Издирени са и са и репродуцирани периодичните издания, издавани в Силистренска област в периода 1878-1940 г. Направен е обстоен прочит, библиографско описание и аналитична обработка на периодичните издания, придружена с препоръчителни читателски анотации на набавените документи и е издаден своден каталог на „Документи и периодични издания 1878-1940 г.”

МЕТОДИКА НА ДИГИТАЛИЗИРАНЕТО
Извършено е ксерокопиране, сканиране и фотозаснемане на периодичните издания, а копията са обработени чрез форматиране и компресиране  в JPEG формат. Снимките са въведени в PDF/A файл (позволява търсене на дума в документ).

Готовите дигитализирани документи и периодични издания са публикувани на нашия сайт. Оригиналите на настоящите документи се намират във фондовете на Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” – София, библиотеката на  Академията на Румъния в Букурещ и др.

В момента има 768  гости и няма потребители и в сайта