ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА НА ЙОРДАН КАСАБОВ „ШИКОВСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В ДОБРУДЖА“

На 17 май в конферентна зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович” , пред многобройна аудитория, беше представена най-новата книга на д-р по етнология Йордан Касабов - „Шиковското население в Добруджа”. Премиерата на книгата беше и заключителното събитие от богатата програма на Силистренската библиотека в Националната библиотечна седмица под надслов „Книгите са само началото... ”.

Гости на събитието бяха г-жа Цветана Игнатова - директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" в отдел „Култура” при Община Силистра, издателят на книгата г-н Тошко Тодоров от печатница „РИТТ”, краеведи и литературни творци, и много приятели на автора. Авторът получи поздравителни адреси от името на д-р Юлиян Найденов – кмет на община Силистра и от областния управител г-н Ивелин Статев.

Етнографският труд е с обем 546 страници и е придружен от богат снимков материал и цветни илюстрации. Изследването представя шиковската етногрупа от Крайдунавска Добруджа и влиянието й върху развитието на региона. Включени са химна и герба на шиковци, както и литературни творби, създадени на шиковски говор. Представени са населените места и техните обичаи, както и произходът на имената на селищата. Изследвани са родовете, материалната и духовната култура и езиковите особености на шиковци.

На тържеството беше представено своеобразно ревю с автентични шиковски носии/престилки, а гостите бяха посрещнати с вкусна погача по шиковска рецепта, от няколкото, предложени в книгата.

Г-жа Даниела Недялкова - директор на библиотеката, поздрави д-р Касабов за премиерата на ценното етнографското изследване и му поднесе поздравителен адрес, като му пожела нови литературни празници и много творчески успехи.

ЗА АВТОРА:

Йордан Николов Касабов е роден в с. Брадвари, където са живели шиковци като клонка от фамилиите на Калипетрово. Той е възпитаник на Шуменския педагогически институт и на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Завършва специалност „История”, защитава дипломна работа като етнолог. Защитава докторска дисертация и получава научна и образователна степен „доктор етнолог”. Написал е  редица книги с историческо и етнографско тематично съдържание. Участва като съавтор в редица научни сборници със свои статии и публикации.ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА НА ЙОРДАН КАСАБОВ „ШИКОВСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В ДОБРУДЖА“

  

Д-Р ТОДОР ТОДОРОВ НАПРАВИ ПОРЕДНО ЦЕННО КНИЖНО ДАРЕНИЕ НА БИБЛИОТЕКАТА В СИЛИСТРА

По повод Националната библиотечна седмица, Регионална библиотека „Партений Павлович” получи в дар двутомната „Кратка историческа енциклопедия „България във втората световна война (1941-1945)”. Изданието е дело на авторския екип доц. д-р Милен Куманов, д-р Тодор Тодоров и Десислава Костадинова - докторант към БАН. На 9 май - Денят на Европа, по инициатива на г-н Емил Радев - евродепутат и Посланик на библиотеките, научният колектив представи труда си пред варненската публика.


Изданието е трета и последна част от поредицата, планирана като трилогия. „България в Първата световна война (1914-1918)“ бе издадена през 2016 г., с обем над 900 страници. Втората част „България в Балканските войни (1912-1913)“, с обем 1164 страници, беше представена пред силистренската публика на 21 февруари тази година. Поредицата е дело на издателство „Ивис” - град Велико Търново. Предстои трилогията да бъде преведена на английски език.
Енциклопедията „България във Втората световна война (1941-1945)“ се състои от два тома, с общ обем 1616 страници. В началото на първия том авторите са поставили упътване за ползване на материалите, което подпомага читателя да открие по-бързо необходимия му фактологически материал. Изданието съдържа обстоен илюстративен материал, което допринася за високата му историческа стойност. Енциклопедията включва богати енциклопедични сведения за Втората световна война, като акцентът е към събитията в нашата страна. Представени са биографични изследвания за воините и героите от войната, придружени от снимков материал. Приложенията съдържат богат изворов материал - документи и материали за вътрешнополитическия живот и външните отношения на България в периода, описи на българските, съветските, югославските и германските въоръжени сили във войната, опис на българските знамена, пом.-командирите, военните болници на територията на България, писатели, поети и художници – участници в нея, фронтовите театри, таблици с броя на убитите и ранените войници и офицери, съставите на Народния съд и данни за подсъдимите. Направена е и кратка хронология на по-важните събития на Балканите в периода 31 юли 1938 – 10 февр. 1947 г.
Ценната енциклопедична поредица преоткрива много имена и факти от славната военна история на България и допринася за повдигане на патриотичния дух на съвременниците.

В Маратона на четенето участваха седмокласниците от ОУ „Иван Вазов” с „Възхвала на буквите и книгите”.
Ето какво ни казва Климентина Иванова /Из: „В началото бе книгата: Книга за старобългарските ръкописи“/: „Книгата не може да възникне от нищо. Предварително трябва да има текст. Предварително трябва да съществува творец. Книгата се пише. Нейният автор е сметнал, че има какво да каже на хората, че трябва да сподели своите чувства, въображение, знания, памет, талант. И всичко това е изложено с помощта на няколко десетки писмени знака”.
Учениците от седмите класове заедно казаха глаголицата - първата българска азбука, създадена от Константин-Кирил Философ. Глаголицата е напълно оригинална графична система, в която всяка буква отговаря на един звук. След това рецитираха „Българският език” на Иван Вазов и други текстове за възхвала на буквите, книгите и четенето.

В навечерието на Великден, Регионална библиотека „Партений Павлович” за пети път бе партньор и домакин на организирания с Фондация „Приятели на България” областен конкурс за рисунка, есе и стихотворение „Животът и Възкресението”.
Отличените деца – творци, които представиха своите умения като художници на тематични картини, авторски есета и стихотворения, свързани с библейската тематика за Възкресението, получиха музикален поздрав и много подаръци от Фондация „Приятели на България”.
На тържеството присъстваха много гости – преподаватели, родители и приятели. Организаторите и участниците получиха поздравителен адрес от името на г-н Ивелин Статев – областен управител. Г-жа Мануела Енчева, зам.-директор на Библиотеката, приветства участниците в събитието и им пожела много творчески успехи и светли Великденски празници!
В раздел „Литературни творби” с три възрастови групи, Габриела Георгиева Кралева, на 10 години, участва с две творби - есе и стихотворение, озаглавени „Възкресение”. Елизабет Росенова Недкова е най-малката участничка в този раздел със стихотворението „Чуй сега”. Деветокласничката Йоанна Калоянова Михайлова, която редовно участва във всички конкурси на фондацията „Приятели на България”, се представи с творбата си „Безгреховен живот”.
В раздел „Рисуване - визуални изкуства”, впечатление направи разширеният сюжет, който обогати прекрасните детски творби с повече цвят и преживявания. Специалната награда от конкурса получи четвъртокласничката Цвети Петрова от ОДК – Силистра, с ръководител госпожа Живка Ковачева.
Поощрителната награда и второто място отидоха при първокласниците. Второкласниците получиха първа, втора, трета и поощрителна награди. Третокласниците грабнаха две награди. Четвъртокласниците са със седем награди – две от които са първи,три втори и една трета. Творците от пети клас си завоюваха второ и трето място. Шестокласникът Емирхан Кадер получи поощрителна награда. В седми клас първа награда получи Магдалена Георгиева. Велин Атанасов от IX клас зае второ място, а за десетокласничката Йоанна Веселинова бе отредено първото място.
Всички творци получиха грамоти за участие, много подаръци, сладки изкушения и прекрасни мигове. В Библиотеката е експонирана изложба с техните рисунки, която можете да разгледате до края на месец април.


KЛАСАЦИЯ "TOP 10"

ЗА НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ ЗАГЛАВИЯ В БИБЛИОТЕКАТА
от 01.03.2019 до 31.03.2019

 

 

 

 

No

Заглавие

Автор

Заемания

       

1.

Клуб мистерия

Клуб мистерия

45

2.

Как порастват малките делфини

Райхенщетер, Фридерун

44

3.

Български исторически приказки и легенди

Николов, Любомир

41

4.

Пътешествие с Дискавъри Експрес

Хокинс, Емили

35

5.

София и хвърчащото креватче

Коритаров, Момчил

25

6.

Хрониките на Клифтън

Арчър, Джефри

18

7.

Дневникът на един дръндьо

Кини, Джеф

16

8.

Пчелите

Соха, Пьотр

16

9.

Барбароните

Тизон, Анет

11

10.

Как да станеш страхотен автор

Едж, Кристофър

11

KЛАСАЦИЯ "TOP 10"

ЗА НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ АВТОРИ В БИБЛИОТЕКАТА
от 01.03.2019 до 01.04.2019

 

 

 

No

Автор

Заемания

     

1.

Стийл, Даниел

114

2.

Робъртс, Нора

71

3.

Кристи, Агата

48

4.

Клуб мистерия

45

5.

Райхенщетер, Фридерун

44

6.

Николов, Любомир

42

7.

Арчър, Джефри

37

8.

Хокинс, Емили

35

9.

Конъли, Майкъл

31

10.

Кинг, Стивън

29

В момента има 610  гости и няма потребители и в сайта